My Photo
Name:
Location: Uzes, France

In the computer business since 1962 - love IT.

2004-10-19

Pork - Så här blir julskinkan bäst

13/12/01 11:12:41
http://www.hush.se/w/Kost/artiklar/seklets_jul.htm

Så här blir julskinkan bäst

Skinkan kan ugnsbakas eller kokas med samma goda resultat. Det viktiga är att skinkan tillagas till rätt innertemperatur. Använd därför alltid kött- termometer. Vid 70° är julskinkan klar och vid 75° har skinkan fått sin karakteristiska smak och konsistens. Tillagningstiden varierar beroende på skinkans vikt och form. En rund skinka behöver längre tid än en långsmal. Tänk på att kyla av skinkan snabbt efter tillagningen. Skinkan håller sig fräsch längre om den snabbt sätts in i kylen.
Ugnsbakad julskinka
Tillagas antingen i 175° eller 125° ugnsvärme. Ta av plastpåsen på skinkan men låt nätet sitta kvar. Spola av skinkan i kallt vatten. Stick in köttermometern så att spetsen kommer mitt i skinkans tjockaste del.
Ugnstemperatur 175°
Lägg skinkan med svålsidan upp på ett stort ark aluminiumfolie och svep om väl. Lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna. Sätt in i ugnen på nedersta falsen. Skinkan är klar när temperaturen kommit upp till 70°-75°. Det tar ca 50 - 75 minuter per kg skinka.
Ugnstemperatur 125°
Följ beskrivningen ovan, men lägg skinkan utan folie med svålsidan upp i en långpanna. Denna tillagning tar 1 - 2 timmar per kg skinka.
Ta bort termometern. Klipp bort nätet när skinkan svalnat något. Ta bort svålen och skär ev bort fett. Griljera skinkan. Använd skyn till doppspad eller i soppa.
Kokt julskinka
Förbered skinkan enligt ovan. Lägg skinkan i en gryta och häll på så mycket vatten att det täcker skinkan. Tillsätt ev några kryddpepparkorn, lagerblad, en gul lök och en bit morot. Låt vattnet koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock. Julskinkan är klar när temperaturen kommit upp till 70°-75°. Det tar ca 40 - 60 minuter per kg skinka. Ta upp skinkan och ta bort termometern. Klipp bort nätet när skinkan svalnat något. Ta bort svålen och skär ev bort fett. Griljera skinkan. Låt kokspadet svalna snabbt och använd det till doppspad.
Griljerad skinka
Sätt ugnen på 200°. Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat.
Traditionell griljering
Blanda ett litet ägg eller en äggula med 2 - 3 msk söt senap. Pensla blandningen på skinkan. Sikta över lite ströbröd. Griljera 10 - 15 min.
Enbärsgriljering
Blanda 1 tsk finhackade enbär med ströbrödet. Gör som ovan.
Valnötsgriljering (glutenfri)
Blanda en äggula, 2 msk dijonsenap, 1 msk honung, 1 tsk maizenamjöl. Pensla det på skinkan. Finhacka valnötterna och strö på skinkan. Griljera som ovan.
Garnera skinkan
Traditionellt med färsk grönkål eller nytt med exotiska frukter. "Frostiga vindruvor" blir det om man penslar druvorna med äggvita och sedan doppar dem i strösocker.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home