My Photo
Name:
Location: Uzes, France

In the computer business since 1962 - love IT.

2004-10-19

Lamb - Lammkotletter med israelisk cous-cous, mandelpesto och myntasås

28/10/2002 23:54:53
http://www.wastberg.nu/

Lammkotletter med israelisk cous-cous, mandelpesto och myntasås
8 lammkotletter
3 dl israelisk cous-cous (eller vanlig)
2 1/2 dl hönsbuljong
1 g saffran
1/2 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 röd paprika, i bitar
1 dl sockerärtor, i strimlor
10 babymorötter, delade på längden
12 pärllökar, skalade
1 stor tomat, i bitar
1 dl färsk basilika, hackad
salt och peppar
olivilja att steka i

Myntasås:
1/2 gul lök, finhackad
1 morot, finhackad
ca 25 g rotselleri, finhackad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 msk torkad mynta
1/2 tsk timjan
1/2 rosmarin
3 dl rödvin
3 dl köttbuljong
salt, peppar och en nypa socker
Mandelpesto:
1 dl skalad mandel
2-3 vitlöksklyftor
drygt 1 dl färsk basilika
3 msk olivolja
salt och peppar
Börja med myntasåsen:
Fräs lök, morot, selleri och vitlök i olivolja och medelvärme i ca 5 minuter. Lägg i kryddorna, rödvin. Koka upp och låt koka ihop till ca 1 dl.
Häll på köttbuljongen och reducera ytterligare till ungefär 2 dl återstår. Sila av såsen och smaka av med salt, peppar och lite socker. Medan såsen kokar gör du cous-cousen:
Fräs lök, vitlök, paprika, sockerärtor, morötter, pärllök i rikligt med olivolja. Häll på buljong och låt koka upp. Rör ned saffran och cous-cous. Koka ca 1 minut under omrörning. Sätt på ett lock och ställ åt sidan i ca 5 minuter. Rör sedan ner tomat, basilika och smaka av med salt och peppar. Sätt på lock så att det håller sig varmt medan du steker kotletterna.
Gör peston:
Lägg mandel, vitlök och basilika i mixern. Mixa till en slät puré. Häll i olivoljan och smaka av med salt och peppar.
Stek kotletterna i ca 3 minuter på var sida i medelvärme. Krydda med salt och peppar. Arrangera vackert på tallriken.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home