My Photo
Name:
Location: Uzes, France

In the computer business since 1962 - love IT.

2004-10-19

Älggryta

28/10/2002 23:39:43
http://www.wastberg.nu/

Älggryta
Också för den som inte jagar kan en mustig älggryta vara trevlig i vintermörkret. Den här har fördelen av att bli bäst om den lagas flera dagar i förväg. Inled gärna middagen med en soppa - t ex jordärtskockssoppan från tidigare recept.
6 personer
1,5 kg (knappt) benfritt älgkött smör vetemjöl rotselleri
1 stor gul lök buketter av broccoli
1 stor morot
3 msk mesost
2 msk grönmögelost
Soya
persilja
2 dl tjock grädde
2 msk gingin
timjan, salt, vitpeppar
trattkantareller
Skär älgköttet i bitar på ca 2-3 cm. Bryn det långsamt i lite smör på svag värme. Ta lite i taget. Det tar en stund.
Peppra. Pudra över med lite vetemjöl. Hacka löken, skär lite rotselleri i kuber, skiva moroten, lägg i persiljestjälkar samt broccoli. Slå över vatten så att det täcker och koka minst en timme. Krydda med gin och timjan. Rör ordentligt. Det är bara bra om grönsakerna blir lite mosade. Mosa ostarna i grädde och koka försiktigt. Ha i lite soya. Blanda ner ostsåsen i älggrytan. Fräs trattkantareller lätt och blanda ner i grytan. (Det ska vara kletigt och sammanhållet. Om grytan är för rinnande, koka försiktigt. Annars späd med mer grädde.) Låt svalna och sedan stå i kylskåp under lock minst ett dygn.
Strö över persilja Servera med potatismos och lingonsylt

Höstmiddag för 6
Den här gången blir det en ordentligt lagad höstmiddag för 6 personer. Jag bjöd själv på den en kulen dag i mitten av oktober. Vi börjar med en soppa. Soppa är alltid underskattat.
Jordärtskockssoppa
6 jordärtsskockor
5 charlottenlökar
5 dl hönsbuljong (tärning)
2 dl vitt vin 3 dl vispgrädde
Skala jordärtskockor och lök och skär dem i skivor. Koka jordärtsskockor, lök, vin och buljong till skockor och lök är mjuka. Kör sedan i mixer till en slät puré. (Så långt går soppan att göra dagen innan.) Späd med grädde och koka ihop till lagom konsistens. Peppra lite. Serveras direkt med två avokadon körda i mixer (lägg en klick i soppan på varje tallrik och gärna lite färsk koriander strödd över.
Fylld lammstek
En liten, urbenad lammstek (be affären bena ur och binda upp den)
Fyllning:
En knippe persilja
Kryddor, ej torkade.
Ta t ex frysa provensalska örtkryddor
3 vitlöksklyftor
Mangoldsallad
1 dl riven färsk paremsanost
4 skivor vitt bröd utan kant
1 ägg
Kör alltihop i mixern till en grov smet. Öppna försiktigt lammsteken. Bred på fyllningen inuti och bind ihop igen. Lägg i ugnsfolie och låt vila i kylen (Går också att göra dagen innan).
Sås
Stek trattkantareller, champinjoner eller annan svamp i stekpanna med rätt mycket smör. Häll på en dl creime fraiche och låt den smälta. Såsen ska vara tjock. Ställ i ugnen (175°) i två timmar, med folie om. Ta ut lammsteken, skär den i ca två cm tunna skivor. (Se till att all stektråd är borta!). Bred på såsen och servera.
Lingonparfait
4 äggulor
1 dl florsocker
1 dl vatten
4 dl vispgrädde
4 dl lingonsylt (rårörda lingon)
Blanda ihop äggulor, florsocker, vatten och lingonsylt. Sjud i en gryta under vispning med elvisp. Se upp så det inte bränner fast! Vispa grädden och blanda det övriga med grädden. Häll alltihopa en in sockerkaksform. Ställ i frysen. (Behövs 4-5timmar.) Spola snabbt formen i ljummet vatten och stjälp upp parfaiten. Kan serveras med lingonsylt.
Ytterligare 3-5 utgångar. Ta bort detta om det ej behövs.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home